Brilltax Kft. - Könyvelés, adótanácsadás Budapesten és Miskolcon

Facebook

Kapcsolat

Könyvelőiroda üzemeltető:
Brilltax Kft.
Iroda:
 
3525 Miskolc, Szemere utca 4

1037 Budapest, Zay utca 24

Telefon:
+36/70-674-3071

E-mail:
info@brilltax.hu

Nyitvatartás példa:
Hétfő-Péntek-ig: 
8.00 - 17.00

Gyermekgondozási ellátások 2015

2015.10.16.

Gyermekgondozási ellátások 2015

CSED, GYED, GYES

2015-től megváltozott a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) elevezése, a továbbiakban csecsemőgondozási díjként (CSED) él tovább. Összege a napi átlagkereset 70 %-a, melyet azok igényelhetnek, akik a szülést megelőző 2 évben 365 nap munkaviszonnyal rendelkeztek.

Folyósítása a szülést előtt 28 nappal már megkezdhető, mely a szülési szabadság 168 napjára jár. 

A gyermekgondozási díjat (GYED) szintén azok kaphatnak, akik a terhességük előtti 2 évben 365 napot dolgoztak, igénylése a munkáltatónál történik. Amennyiben a kismama munkanélküli, akkor az álláskeresési járadék folyósítása alatt is igényelhet CSED-et/GYED-et, de ebben az esetben az álláskeresési járadék felfüggesztését kell kérni a munkaügyi központtól. Ha a kismama már nem kap álláskeresési járadékot, de még mindig munkanélküli, akkor nem igényelheti ezeket az ellátásokat.

Egyéni vállalkozó kismama esetén a székhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhető a gyermekgondozási díj.

A GYED számításának alapja a kismama jelenlegi munkahelyén keresett bére (az igénylést megelőző 3. hónap utolsó napjától visszaszámított 180 nap átlagbére), melynek maximális összege az előző naptári év napi átlagkeresetének 70%-a, de maximum az aktuális minimálbér kétszeresének 70%-a (2015-ben havi 147.000 Ft).

A GYED összegéből szja-előleg és nyugdíjjárulék kerül levonásra.

2015-ben is érvényben van a GYED extra, amely szabályozás értelmében az anyuka a gyermek 1 éves korát követően korlátozás nélkül visszamehet dolgozni, mellette pedig továbbra is folyósítják a GYED-et, illetve a GYES-t.

A gyermekgondozási segélyre (GYES) a gyermek 3. életévének betöltéséig jogosult a szülő, gondozó, gyám.  Összege 2015-ben 28.500 Ft, melyből 10% nyugdíjjárulékot vonnak. Az ellátás mellett otthon korlátlanul lehet dolgozni, a gyermek 1 éves kora után pedig bárhol munkát lehet vállalni.

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, melyre jogosult az a nő, aki terhessége alatt legalább 4 alkalommal részt vett terhesgondozásom (koraszülés esetén 1 alkalom igazolása is elég). Kifizetésének feltétele, hogy az arra vonatkozó igényt a baba születését követő 6 hónapon belül be kell nyújtani az Államkincstárnak. Összege az öregségi nyugdíj 225 %-a, 64.125 Ft.

Vállalkozó kismamák járulékfizetési kötelezettsége

Abban az esetben mentesül a minimum járulékfizetési kötelezettség alól az egyéni vállalkozó, ha a GYES folyósítása alatt nem végez vállalkozói tevékenységet. Amennyiben viszont a GYES folyósítása alatt folytatja egyéni vállalkozói tevékenységét, úgy vonatkozik rá a minimum járulékfizetési kötelezettség. Ha a fent említett ellátások bármelyike nem egész hónapban állt fenn akkor a járulékfizetési alsó határt kiszámításánál egy-egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kell alapul venni. (Tbj. törvény 29. § (4) )

GYED esetén a gyermek 1 éves koráig a GYES-re vonatkozó szabályok érvényesek, de ezt követően szabadon folytatható a vállalkozási tevékenység anélkül, hogy a minimális járulékfizetési kötelezettség fennálna, a járulékot csak a ténylegesen felvett jövedelem után kell kiszámítani.

vissza