Brilltax Kft. - Könyvelés, adótanácsadás Budapesten és Miskolcon

Facebook

Kapcsolat

Könyvelőiroda üzemeltető:
Brilltax Kft.
Iroda:
 
3525 Miskolc, Szemere utca 4

1037 Budapest, Zay utca 24

Telefon:
+36/70-674-3071

E-mail:
info@brilltax.hu

Nyitvatartás példa:
Hétfő-Péntek-ig: 
8.00 - 17.00

Magáncsőd, családi csődvédelem

2015.09.29.

Magáncsőd, családi csődvédelem

2015. szeptember 1-jétől a nem fizető jelzáloghitelesek, 2016. október 1-jétől bárki igénybe veheti.

Családi csődvédelem 2015.09.01-től

A magáncsőd lényege az, hogy azokat a törleszteni nem tudó adósokat, akik megfelelő vagyonnal rendelkeznek, valamint ezek hitelezőit olyan helyzetbe hozza, hogy a hitel bizonyos része kifizetésre kerüljön.
Ezt pedig oly módon teszi, hogy csődbiztost állít az adós mellé segítségképpen, aki egyfajta vagyongazdaként jár el. Felméri az adós vagyonát és jövedelmi helyzetét, ezt követően pedig összeállít egy tervet a hitel törlesztésének jövőbeli alakulására, valamint a szükséges vagyon értékesítésére vonatkozóan.
Az adóson kívül azonban az adóstárs és a velük közös háztartásban élő aktív korú közeli hozzátartozók lakhatásához és létfenntartási költségeihez is igazodóan készíti el az ütemezést. Ezt az adóssal és a hitelezővel is megtárgyalja, az elfogadásukat követően pedig a csődbiztos rendelkezik az adós vagyonával és minden pénzével oly mértékig, hogy meghatározza azt is, mennyit költhet az adott hónapban személyes kiadásaira ahhoz, hogy a törlesztést ne akadályozza. Természetesen a vagyongazda ellenőrzési jogával is élhet.
Amennyiben az adós, adóstárs és a hitelezők kölcsönös együttműködése a törlesztés végéig fennáll, abban az esetben 5-10 év alatt a hitel nagyobb része visszafizetésre kerül, a még fennmaradó adósságok megfizetése alól pedig a törvény végleges mentesítést ad. 
A magáncsőd intézménye tehát lehetőséget ad egyrészt az adós számára egy terhek nélküli új élethez, másrészt a hitelező részére lecsökkenti a veszteség mértékét, mivel nem kell a hitel bedőlésével számolnia.
 
Az igénylés feltételei:
  • kizárólag az adós és adóstárs igényelheti (lehet egyéni vállalkozó és őstermelő is)
  • a tartozás összege legalább 2 millió, legfeljebb 60 millió Forint
  • az adós legalább 500.000 Forintos tartozása 90 napnál régebb óta áll fenn
  • az adósság összege az igénylő csődvagyonának 100% és 200%-a közötti részt teszi ki, vagyis az adósság meghaladja az adós vagyonát, de nem haladhatják meg annak 200%-át ( Csődvagyon: ingóságok és ingatlanvagyonok összege, valamint a következő 5 évben várható bevétel összege)
  • az adósnak vállalnia kell, hogy munkát vállal -ha munkanélküli

További információk az igénylés módjáról:

http://csodvedelem.gov.hu/informaciok/3

vissza